
Askere gittiğinizde, 1 aylık temel askerlik eğitimi süresince, eğitim haricinde kompleks bir göreviniz olmaz. Yalnızca, eğer sağlık personeliyseniz askere gittiğiniz andan itibaren pek muhtemel revirde görev alırsınız.
1 aylık temel askerlik eğitimi süresi bitiminde usta birliğinize geçtikten sonra size bir takım görevler verilir.
Askerde verilen görevler ve tanımları aşağıdaki gibidir.
Askerde yazıcı olmak
Öncelikle teknik olarak askerde yazıcı görevinin birkaç farklı kola ayrıldığını belirtmek gerekir. Bunlar: Bölük-Tabur-Alay-Tugay-Tümen yazıcıları, S1 (Personel) yazıcısı, S2-S3 (Harekat-İstihbarat) yazıcısı, S4 (Lojistik) yazıcısı..
Askerde yazıcının temel bilgisayar bilgisine sahip olması gerekir. Yapılan iş iyi derecede sorumluluk gerektirir. Örneğin bölük yazıcısı olunması durumunda; nöbetlerin yazılması, çarşı izinlerinin düzenlenmesi, yeni gelen askerlerin kayıtlarının yapılması, terhisi gelen askerlerin terhis işlemlerinin yapılması, izin alan askerin izin evraklarının düzenlenmesi, kurallara aykırı davranan askerler ile alakalı belli şablonlar ile tutanak ve rapor düzenlenmesi, yerine göre rütbeli askerlerin izin işlemlerinin düzenlenmesi, günlük evrak kayıtlarının sağlanması, asker özlük dosyalarının düzenlenmesi ve benzeri birçok görevin yerine getirilmesi gerekir.
Yazıcı olmanın artıları; işinizi iyi yapıyorsanız komutanlar ile aranız çok iyi olur, yoğun eğitimlerden uzak komutanın odasında çayınızı yudumlarken işinizi yaparsınız, komutanın odasının anahtarı sizde olur akşamları herkes uyuduktan sonra kendinize bir özgürlük alanı ilan edebilirsiniz, nöbetler-çarşı izinleri elinizden geçtiği için bölüğünüzde farklı bir itibar görürsünüz, rahat olursunuz, askerde en çok ihtiyacınız olan şey bir uğraşıdır ve işe koyulduğunuz zaman günler çok çok hızlı geçer, duruma göre nöbet tutmayabilirsiniz, iş yoğunluğunuza göre içtimalara katılmayabilirsiniz.Yazıcı olmanın eksileri; gecenin bir yarısı tutanak tutmak için sıcak yatağınızdan uyandırılabilirsiniz, nöbetlerde bir karışıklık olduğu zaman askerlerin söylenmesine maruz kalabilirsiniz, işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın kesinlikle birileri yaptığınızdan memnun olmaz..
Yazıcı olunur mu askerde: Evet olunur. Tavsiye edilir.
ASKERDE EVCİ İZNİ ALMAK ? Yeni Sekmede Oku
Askerde revirci olmak
Bu görevde aslında ikiye ayrılabilir. Birincisi bölük içerisinde askerlerin sağlık durumundan sorumlu olan kişidir, diğeri ise direkt olarak revirde görevli olan kişidir. Revirde görevli olan erler genelde sıhhiye bölüğündendirler ve sıhhiye bölüğü büyük oranda sağlık çalışanlarından oluşur. Bölük içerisinde askerlerin sağlık durumundan sorumlu olan kişi ise herhangi bir kişidir, sağlık personeli olma zorunluluğu yoktur. Bölükteki herkesin sağlık raporları ve revir işlemleri revirci tarafından düzenlenir.
Bölükte biri hasta olur revirci ile irtibata geçer ve revirciye revire çıkması gerektiğini söyler. Revircide kayıtlarını tutar, şikayetleri yazar, askeri revire götürür. Kontrolleri revirde sağlanan hasta yine revirci tarafından bölüğe getirilir. Tüm evrak işlerini revirci halleder. Ayrıca revirci askere yeni katılış yapan askerleri revire götürüp sağlık kontollerini yaptıran kişidir. Diğer askerlerden bir farkı yoktur, yalnızca görevlidir, nöbetini diğer askerler gibi tutar, içtima zamanlarında revire götürdüğü hasta asker yoksa içtima alanında bulunmak zorundadır..
Askerde kantinci olmak
Kışla kantinlerinde, kışla içerisinde büfe kantinlerde, bölük binası içerisindeki kantinlerde görev alan askerlerdir. Perakende satışın gerçekleştiği bu yerlerde satış işlemini gerçekleştirirler. Yüzde 90 oranda satışlar kredi kartı ile gerçekleşir. Stok çekme ve satışın gerçekleştirilmesi gibi görevleri vardır. Kendine ait bir alanı olduğu için kısmen bir özgürlük yaşar.
Kantinden sorumlu komutan ile işi yapabilme potansiyeline göre arası iyidir. Gün sonu hesapta fazla çıkarırsa ondan kralı yoktur.
Askerde komutan postası olmak
Üsteğmen dahil olmak üzere daha üst komutanların hemen arkasında veya kapısının önünde her an emir almaya hazır olan askerdir. Getir götür işleri dahil komutanın işlerini kolaylaştırmakla yükümlüdür, emirleri komutanından alır ve direkt uygular. En büyük artıları üst rütbeli komutanlar ile yakın olmalarıdır. İçtima zamanın içtimada bulunma zorunluluğu yoktur. Çünkü postası olduğu komutan nerede ise o oradadır.
ASKERDE YOL İZNİ KAÇ GÜNDÜR ? Yeni Sekmede Oku
Askerde yemekhaneci olmak
Yemekhaneye yemeklerin getirilmesi, yemek dağıtımı öncesi masaların düzenlenmesi, varsa eksiklerin tamamlanması gibi görevleri vardır. Yemek bitiminde tüm masaların temizlenmesi görevi de yemekhaneciye aittir. Yemekhaneci askerde yemek yapan kişi değildir. Kendi içinde bu görev, bulaşıkçı ve yemekhaneci diye iki bölüme ayrılır. Bulaşıkçı isminden de anlaşılacağı üzere bulaşıkların yıkanması işini yapan kişidir.
Askerde devriye onbaşı olmak
Askerleri nöbet yerlerine götürmek, nöbet değişimini sağlamak, silahlı tutulan nöbetlerde silah değişimini kontrol etmek gibi görevleri vardır. Yarım gün olarak görevini gerçekleştirir. Gece devriye onbaşı ve gündüz devriye onbaşı olmak üzere ikiye ayrılır. Gece devriye onbaşı, nöbet tutulma aralığına göre, gece görevli olduğu süre boyunca uyumaz. Gece nöbet tuttuğu için gündüz tamamen ona aittir. İçtimalara katılmadan akşam içtimasına kadar (genelde 17:00) uyuyabilir. Gündüz devriye onbaşıda kışladan kışlaya göre değişmekle birlikte gündüz içtimalara katılır, nöbet değişim saatlerinde nöbet değişimini gerçekleştirir. Gündüz devriye onbaşına, gündüz görevli olduğundan gece nöbet yazılmaz.
Askerde koğuşçu olmak
Koğuşun güvenliğinden sorumlu olan kişidir. Ayrıca koğuşun düzenli olmasından da sorumludur. Devriye onbaşında olduğu gibi gece koğuşçusu ve gündüz koğuşçusu olmak üzere ikiye ayrılır. Çalışma şartları olarak devriye onbaşı ile aynı şartlarda görevini yapar.
Koğuşta hırsızlık olmaması için, eğitim saatlerinde kimsenin koğuşa girip uyumaması için görevli olarak koğuşta bulunur. Bol bol vakti olur. Eğitimlere ve içtimalara katılmaz.
Askerde silahçı olmak
İsmi kışladan kışlaya farklı olabilir ama özünde yaptığı iş silahların bulunduğu odada bulunmaktır. Silahlardan sorumlu olan kişidir silahçı. Odaya giren çıkan her silahın kaydını deftere tutmakla görevlidir. Silahçı görevi gece ve gündüz vardiyaları şeklinde yerine getirir.
Uygulanma yöntemleri koğuşçu ile aynıdır. Hatta bazı durumlarda koğuş ve silahlık çok yakınsa koğuşçu aynı zamanda silahçı da olabilir.
Askerde kazancı olmak
Tüm askerlerin duş aldığı yerde sorumlu olan askerdir. Ekstra bir kabiliyete ihtiyaç yoktur. Sistemin nasıl işlediği görev başında öğrenilebilir. Bölüklerin sıra ile duşa alınması, duş temizliklerinin yapılması, kazanın sabah açılıp ısınmasının sağlanması gibi görevleri vardır. Burada bahsedilen yer bir adet duş yerinin bulunduğu lavabolar değil, yerine göre en az 30 duş kabininin bulunduğu yerlerdir.
ASKERDE HANGİ MALZEMELER VERİLECEK ? Yeni Sekmede Oku
Askerde şoför olmak
Askerde şoförlük görevi de kendi içinde ayrılmaktadır. Birincisi komutanın şoförü olmak ikincisi ise kışla içinde ambulans şoförü olmak. İki görevde de sorumluluğunuzda bir araç olur. Komutanın şoföründe farklı bir hava, ambulans şoföründe ise farklı bir heyecan olur. Ambulans şoförünün her heyecanının güzel sonuçlanmasını temenni ediyoruz.
Askerde berber olmak
Normal hayatında mesleği berber olan kişiler arasından seçilir. Genelde boş kalmaz. Kendine ait bir alanı vardır, kısmen bir özgürlük yaşar.
Askerde terzi olmak
Normal hayatında mesleği terzi olan kişiler arasından seçilir. Genelde boş kalmaz. Kendine ait bir alanı vardır, kısmen bir özgürlük yaşar.
*Bİ’YORUMAskerde yerine getirdiğiniz görevin yoğunluğu nispetinde hızlı geçer gününüz. Zaten askerde en çok ihtiyaç duyacağınız şey de bir sonraki günün güneşini görebilmek. O sebeple her görevi değil yapabileceğiniz bir görevi alıp zaman geçirmeye bakın. Askerliğinizi tez zamanda bitirmeniz dileğiyle…