Askerlikte kullanılan yol izni ile alakalı merak edilen şeyler olduğundan bu konuyu açma gereği duyduk. Bildiklerimize farklı ve sağlam kaynaklardan bilgiler ekledik ve bu yazıyı kaleme aldık. Umarız faydalı olur. 


Askerde yol izni nedir ?

Askerlikte yol izni kütüğünüzün bulunduğu yer ile yani memleketiniz ile askerlik görevini yapmak üzere gideceğiniz yer arasındaki mesafeye göre belirlenen kanuni bir haktır.


Yol izni nasıl hesaplanır ?

Askerlik yapılacak yer ile kütüğünüzün olduğu il arasındaki mesafe:

0-800 km arası ise 1 gün
801-1600 km arası işe 2 gün
1600 km üzeri ise 3 gün olarak askerlik yol izin süreleri belirlenmiş olur.


*Bİ’DETAY
Bu belirlenen süreler sevk bitiş tarihinizin üzerine eklenerek birliklerinize katılış yapmanız gereken en son tarih bulunur. Örneğin; sevk bitiş tarihi 23.11.2020, yol izninizde 2 gün… Bu durumda birliğinize teslim olmanız gereken en son tarih 26.11.2020 dir. Birliğinize teslim olmanız gereken en son tarihe katılış tarihi denir ve sülüsünüz çıktığı zaman bu tarih sülüsünüzde yazar.

Sevk bitiş tarihi itibari ile asker sayılırsınız, yol sürenizde askerlik sürenizden sayılır.

ASKERDE YAZICI OLMAK MANTIKLI MI ? Yeni Sekmede Aç


Yol izni ile alakalı detay bilgi vermeye devam edelim.

Yol izniniz yılda yalnızca 1 (bir) kez kullanabileceğiniz izindir. Örneğin, nisan ayında izin alıp yol izninizi de kullanarak memleketinize gittiniz. Bu durumda eğer ekim ayı içerisinde bir daha memlekete gitmek için izin alacaksanız bu izninizde yol izni hakkınız olmaz.
Yol izni hakkınızı kullanmazsanız bu hakkınız bir sonraki yıla devretmez. 
Askerde hava değişimi almanız durumunda size yol izni hakkı ayrıca verilir. Bu yol izni zorunlu olarak verilen bir izin olarak değerlendirilir. Hava değişiminin detayını merak ettiniz muhtemelen. Hava değişimi adından biraz anlaşılacağı gibi sağlık problemleri sebebiyle doktorların, bölük astsubayının, bölük komutanının ve tabur komutanının onayı ile ilgili sağlık problemini yaşayan hastaya verilen “git kafanı topla iyileş gel” anlamındaki izindir.