Askere gitmeye karar verdiniz tecilinizi bozdunuz, gerekli evrakları askerlik şubesine teslim ettiniz ve biraz zaman geçtikten sonra nihayetinde ilk önce askerlik yapacağınız yeri ardından da sülüs* belgenizin çıktığı öğrendiniz. Askere gitmek için hazırlıklara başladınız ama yapılması gerekenler ile alakalı özet bir liste arıyorsunuz. O zaman sözü hiç uzatmadan özetle yapılması gereken işlemleri yazalım:
Askerlik yerleri açıklandıktan sonra yapılması gerekenler
1- Sevk belgesinin (Sülüs) alınması
2- Yol - iaşe bedelinin alınması
3- Çalışıyorsanız tazminatınızı almanız ve çıkış işlemlerinizi yapmanız (yalnizca işten çıkış yapacaklar için)
4- Askere gitmeden önce temel ihtiyaçlarınızı hazırlamanız
Gelin şimdi bu maddeleri biraz detaylandıralım...
1- Sülüs Belgesini Almak (Sevk Belgesi)
Sülüs belgenize, e-devlet sistemi üzerinde Milli Savunma Bakanlığı sayfası altında “Askerlik Durum Belgesi Sorgula” butonu ile erişebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus e-devlet üzerinden asker sülüs belgenizi bir defaya mahsus alabiliyor olmanızdır. Dolayısıyla sülüs belgenizi bilgisayarınıza indirdiğinize veya dilerseniz bir mail adresine gönderdiğinize emin olun..
Yeni düzenleme ile sevk belgesi almadan önce bir anket doldurma ve test yaptırma süreci bizleri karşılamakta. (MAYIS 2022 itibari ile askerlik için COVID testi yapılması zorunluluğu ortadan kalkmıştır, Bu yazımızdaki 2., 3., 4., adımları okumaya devam edebilirsiniz)
Anket nasıl doldurulmalı, test sonucu pozitif çıkarsa ne olur, negatif çıkarsa ne olur... gibi soruların cevabı ve sevk belgesinin alınması adımının devamı için buraya dokunarak 'Sevk Belgesi, Anket, Covid 19 testi başlıklı yazımızı yeni sekmede okuyabilirsiniz. Okumanız bittikten sonra burada 2., 3. ve 4. adımlarla devam edebilirsiniz.
Çıktınızı alın ve hazırda bulundurun.
Sülüs belgenizi ayrıca askerlik şubesinden de temin edebilirsiniz.
Sevk belgenizde yazan Sevk Bitiş Tarihi askerde olmanız gereken tarih değildir. Askerde bulunmanız gereken tarih sevk belgenizde yazan Katılış Tarihidir ve ... Yazının devamını yeni sekmede okumak için buraya dokunabilirsiniz.
2- Yol-İaşe Bedelini Almak
Bu yol-iaşe bedelini almayı 3 başlık altında inceleyelim:
2.1- Yol-İaşe bedeli nasıl hesaplanır ?
Asker yol parası; kilometre ve otobüs ücretleri esas alınarak belirlenir. Kilometreye göre yol bedelleri ise 0-800 km arası için 1 gün kabul edilir 20 TL dir, 801-1600 km arası için 2 gün kabul edilir 40 TL dir, 1601 km üzeri için 3 gün kabul edilir ve 60 TL dir. Bu noktada, yol ücreti hesabındaki kilometre, nüfusa kayıtlı olunan yere göre mi yoksa kütüğe yani memlekete göre mi belirlenir sorusu akıllara gelebilir. Hemen cevap verelim; askerlik yol izninin hesaplanmasında kütüğünüz yani memleketiniz ile askerlik yapacağınız yer arasındaki mesafe dikkate alınır.
2.2- Yol-İaşe bedeli nasıl sorgulanır ?
Paranın hangi amaçla ne kadar yatacağı e-devlet sistemi üzerinden sülüsünüz çıktığı zaman öğrenilebilmektedir. (Bu arada sülüsünüz muhtemel sevk tarihinize 1-1.5 hafta kala e-devlette çıkmaktadır). Yol-iaşe bedelin yatıp yatmadığı ise yalnızca PTT şubelerinden öğrenilebilmektedir. Askerlik şubelerinin yol-iaşe bedellerinin yatıp yatmadığı ile alakalı bilgi sahibi olmadığını da ayrıca belirtmekte fayda var.
2.3- Yol-iaşe bedeli nereden alınır ?
Bir PTT şubesine gittiniz, yol-iaşe bedelinizin yatıp yatmadığını sorguladınız ve yattığını öğrendiniz. Bu durumda kimliğiniz ile yatan tutarı PTT şubesinden direkt çekebilirsiniz. Paranız yattıktan sonra paranızı çekebilmeniz için kimliğinizin yanınızda olması haricinde herhangi bir koşul aranmamaktadır.
3- Tazminatın Alınması ve Çıkış İşlemleri
İster bedelli olarak askerliğini yapacaklar olsun, isterse 6 ay askerlik yapacaklar olsun, eğer askerlik sebebiyle iş yerinden ayrılma gibi bir durum söz konusu ise, dilerlerse tazminat alıp iş yerlerinden ayrılabilirler. Burada tazminatın alınabilmesi için aynı iş yerinde en az 1 yılınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir ki bu süre tazminat almaya hak kazanmanız için kanunlarca belirlenen süredir. 1 yılınızı doldurmadıysanız ve askere gitmek için iş yerinizde ayrılmanız gerekiyorsa maalesef tazminat alamazsınız.

*Bİ’DETAY
Askere giderken tazminatınızı alıp iş yerinizden ayrılıyorsanız, iş yeriniz tarafından SGK’ ya bildirilen çıkış sebebinizin “askerlik sebebiyle çıkış” olduğunu teyit etmenizde fayda var. Bu sebeple SGK Alo 170 hattını arayıp gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Bunu söylememin sebebine gelecek olursak:
Askerlik sebebiyle iş yerinizden ayrıldığınızı düşünelim. Askerliğinizi tamamlayıp döndükten sonrada hali hazırda bir işte hemen çalışmaya başlamadığınızı düşünelim. Devletin verdiği “işsizlik maaşı” alabilme şartlarını taşıdığınızı ve bu maaşı almak için İŞKUR’ un ilgili şubesine başvurduğunuzu düşünelim. Eğer, iş yeriniz sizi askerlik sebebi harici bir sebeple işten çıkmışsınız gibi gösterdi ise işsizlik maaşı alamıyorsunuz. İş yerinizin muhasebesiyle, muhasebesi olmazsa mahkeme ile, mahkeme derse ki öncelikle anlaşma yoluna gidin bu durumda ara bulucu ile uğraşır durursunuz. Sonuç alır mısınız ? Alırsınız ama çok yıpranırsınız. Dolayısıyla askerlik sebebiyle iş yerinizden ayrılıyorsanız ve işsizlik maaşı almak gibi bir düşünceniz varsa yukarıda yazdığım şeylere kesinlikle dikkat edin. SGK Alo 170 i arayın durumunuzu teyit edin, İŞKUR’ u arayın böyle bir düşüncem var durumum bu deyin. Varsa bir hata baştan düzeltin.
4- Temel İhtiyaçların Hazırlanması
Askerde kışla kantinlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeleri temin edebilmeniz mümkündür. Fakat 1 aylık temel askerlik eğitimi süreci hem askerliğe adaptasyon açısında, hem de eğitimlerin sıklığı açısından yoğun bir süreçtir. Dolayısıyla bu süreçte eğitim, yemek, içtimaya katılmak ve gece istirahat etmek haricinde aklınızda sizi meşgul eden başka bir şey olmaması için askere gitmeden önce ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri temin etmenizde fayda var. Askerde her şey belli bir program çerçevesinde yapılır. Ve eğer siz ihtiyaçlarınızı yeteri ölçüde karşılamadıysanız, askeriyenin bu yoğun programı içerisine, ihtiyaçlarınızı karşılamak için zaman harcayacağınız farklı bir an eklemek durumunda kalırsınız. Örneğin, birkaç alt iç çamaşır (don) almanız gerekti. Eğitimden sonra istirahat zamanınızda mı koştur koştur kantine gideceğinize, yoksa yemekten sonra bir fırsat bulup mu kantinin yolunu tutacağınıza karar vermeniz gerekir. Tabi birde aldığınız malzemeyi koğuşunuza çıkarıp içtimaya, eğitime veya yemekhaneye yetişme telaşınız var. Ayrıca bu kısıtlı aralardaki koşuşturmanıza, kantine gittiğinizde bir şeyler almak için kantinde sıra bekleyen kişileri de eklemek gerekir. Sözün özü; temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar malzemeyi yanınızda bulundurmaya çalışın.
Eğitiminizde eğitiminizi, istirahat zamanınızda istirahatinizi yapıp kantin ile tek diyalogunuzun çay olacağı bir askerlik geçirmeniz dileğiyle.
Askerde verilen malzemeler ile alakalı bilgi almak ve MSB nin belirlediği istihkak listesini öğrenmek için buraya dokunabilirsiniz.
ERSEPETI olarak temel askerlik eğitimi süresince ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri temin etmek amacıyla hizmet vermekteyiz. Özellikle “Temel Askerlik Eğitimi” hazır setlerimizde ihtiyaç önceliklerinize göre ve bütçenize göre uygun malzemeleri bulmanız mümkündür.
Kısaca set içerikleri şu şekildedir:
1- Temel İhtiyaç Seti: Yalnızca temel gereksinimlerden oluşan settir.
2- Önerilen Set: Evden temin edilebilecek havlu, diş fırçası, diş macunu gibi ürünlerin dahil edilmediği ideal settir.
3- Tam Donanımlı Set: İlave hiçbir şeye ihtiyaç duymayacağınız, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak kapsamlı settir.